Wilma
Wilma on kouluhallinnon verkkosovellus, joka toimii huoltajien ja oppilaiden välineenä koulunkäynnin seuraamiseen sekä viestintään koulun henkilökunnan kanssa. Opettajille Wilma on työkalu mm. arviointiin, poissaolojen merkitsemiseen sekä yhteydenpitoon huoltajien kanssa.
Wilma on sähköinen reissuvihko, joka pitää sisällään myös paljon muuta kuin perinteinen reissuvihko. Koulun tiedotteet ovat heti näkyvissä ja tallessa, eivätkä ajelehdi lasten repun pohjalla.
Kangasniemellä huoltajat saavat Wilma-tunnukset, kun lapsi ilmoitetaan esi- tai perusopetukseen. Kotiin lähetetään kirje, jossa on ohjeet Wilma-tunnuksen luomiseksi. Jos perheessä on useita lapsia, voit lisätä samalle tunnukselle perheen kaikki lapset. Oppilaat saavat oman Wilma-tunnuksen 5. luokalla.
Wilma selainversiossa ja mobiilisovelluksena | Mitä huoltaja voi tehdä Wilmassa? |
Wilman pelisäännöt Kangasniemen alakouluissa | Wilma opettajan työssä |
Wilma selainversiossa ja mobiilisovelluksena
Wilma toimii kaikilla yleisimmillä selaimilla ilman, että koneelle tarvitsee asentaa mitään. Wilmasta on lisäksi ilmaiset mobiilisovellukset iOS- , Android- ja Windows-laitteille.
Mobiilisovellus on kätevä viestien lukemiseen ja kirjoittamiseen sekä tiedotteiden seuraamiseen. Sovelluksesta näet oppilaan tuntimerkinnät, työjärjestyksen ja kokeet.
Wilma-sovellus lähettää ilmoituksia uusista pikaviesteistä ja tuntimerkinnöistä. Käyttäjä ei voi valita, mistä asioista ilmoituksia lähetetään. Kaikilla käyttöjärjestelmillä voi Wilma-sovelluksen asetuksista estää ilmoitusten vastaanottamisen.
Asennusohjeet
Käyttöohjeet
Selainversio osoitteessa https://kangasniemi.inschool.fi on laajempi. Siellä voit tehdä mm. poissaolohakemuksia, nähdä ja tulostaa oppilaan tuen merkintöjä ja asiakirjoja sekä täydentää alakoulun arviointikeskustelulomakkeita sekä nähdä koulun jakamia linkkejä.
Mitä huoltaja voi tehdä Wilmassa?
Wilman avulla olet aina ajan tasalla, mitä lapsesi kouluarjessa on meneillään. Saat tiedon lasten koulunkäynnistä riippumatta ajasta ja paikasta.
- Wilmasta näet lapsen päivän työjärjestyksen.
- Opettajan on mahdollista kirjata Wilmaan kokeet ja kotitehtävät.
- Wilmassa viestit helposti opettajien kanssa lasten kouluasioista. Keskustelut voivat olla kahdenkeskisiä tai yleisiä keskusteluketjuja, joihin muut huoltajat voivat osallistua.
- Opettajan tekemät merkinnät poissaoloista ja tuntityöskentelystä näkyvät heti huoltajalle Wilmassa, ja huoltaja saa niistä halutessaan ilmoituksen sähköpostiin tai matkapuhelimeen. Huoltaja voi ilmoittaa ja selvittää poissaolot Wilmassa ja näkee samalla yhteenvedon merkinnöistä lukukauden ajalta.
- Lasten poissaolojen lomahakemukset tehdään Wilman kautta.
- Lapsen saama oppimisen tuki ja siihen liittyvät asiakirjat ovat huoltajien nähtävissä ja tulostettavissa Wilmasta.
- Voit lukea koulun tiedotteita.
- Voit varata vanhempainvartit ja muut tapaamiset suoraan opettajan antamista ajoista.
Wilma opettajan työssä
Wilma helpottaa opettajan työtä, kun huoltajien kanssa viestiminen on nopeaa: viestit lähtevät huoltajille nopeasti ja samaan aikaan. Arviointi, oppilaan koulunkäyntiin liittyvät asiat (poissaolot, koulunkäynnin tuki) ovat samassa paikassa.
Wilman pelisäännöt Kangasniemen alakouluissa
Oppilaiden käyttäytymiseen ja huolellisuuteen liittyvät kouluongelmat ratkeavat parhaiten, kun opettaja ja lapsen vanhemmat puhaltavat yhteen hiileen. Parhaimmillaan Wilma on kodin ja koulun välisen yhteistyön väline.
Viestinnästä yleisesti
- Tapauskohtaisesti mietitään, mitkä asiat hoidetaan Wilma-viestillä ja milloin ollaan puhelimitse yhteydessä kotiin. Wilma-viestintä ei saa johtaa päättymättömään viestittelyyn ilman asian ratkaisua.
- Koulut toivovat, että huoltajat ovat mieltä askarruttavista asioista suoraan yhteydessä koululle. Kun asiat pystytään selvittämään nopeasti ja tieto kulkee hyvin, tilanteet ratkeavat helpommin.
- Myös oppilaan mukana voi tiedottaa asioista kotiin ja lisätä oppilaan omaa vastuuta.
- Vanhempainilloissa keskustellaan kotien kanssa Wilma-viestinnän säännöistä ja tavoista.
Sairauspoissaolot
- Huoltaja merkitsee poissaolon syyn aamulla Wilmaan. Jos koululle ollaan yhteydessä puhelimitse, opettaja kirjaa poissaolon.
- Opettaja seuraa sairauspoissaolojen määrää ja on tarvittaessa yhteydessä kotiin.
- Mikäli oppilas on kolme päivää pois ja opettaja ei tavoita kotia, on opettaja velvollinen tekemään lastensuojeluilmoituksen.
Lomat ja muut luvalliset poissaolot
- Oma opettaja myöntää 1-3 päivän luvallisen poissaolon.
- Kun oppilas tarvitsee luvan yli kolme päivää kestävään poissaoloon, huoltajan tulee tehdä hakemus rehtorille Wilman kautta:
Kirjaudu Wilman selainversioon – valitse ylävalikosta “Hakemukset ja päätökset” (jos ei näkyvissä, paina kolmen pisteen kuvaketta) -> “Tee uusi hakemus” -> “Loma-anomus rehtorille”. - Lyhyistä ja pitkistä luvallisista poissaoloista tulee hyvissä ajoin kertoa omalle opettajalle.
Läksyjen merkitseminen
Opettaja ratkaisee itse, merkitseekö hän läksyt päivittäin Wilmaan. Tukitoimena tästä voidaan sopia yksittäistapauksena huoltajan kanssa.
Unohdukset ja myöhästymiset
Unohduksia ja myöhästymisiä sattuu meille kaikille ja muutamasta kerrasta ei vielä kannata huolestua. Näitä kuitenkin seurataan ja myöhästymiset, unohtuneet läksyt ja puuttuvat opiskeluvälineet merkitään Wilmaan. Toistuviin merkintöihin puututaan ja opettaja on kotiin yhteydessä. Yritetään yhdessä pohtia, miten oppilasta näissä asioissa tuetaan.
Tukiopetus
Tukiopetus ja sen aihe merkitään Wilmaan.
“Hyvä” -merkinnät
Opettaja kirjaa onnistuneita tunteja ja positiivista palautetta oman harkinnan mukaan. Wilmaa tulee käyttää kannustavaan palautteeseen, joko viesteillä tai tuntimerkinnöillä. Tärkeintä on kuitenkin suora suullinen kannustava palaute oppitunneilla.
Käyttäytyminen
Oma opettaja, koulun aikuinen tai välituntivalvoja kirjaa Wilmaan tuntimerkintöihin, jos hän joutuu oppitunneilla tai välitunneilla puuttumaan oppilaan epäasialliseen tai häiritsevään käytökseen. Asia pyritään selvittämään saman päivän aikana.