Uudessa rakentamislaissa lupakynnys on asetettu pienten rakennusten ja katosten osalta aikaisempaa korkeammalle. Kyseessä on vaativuudeltaan tavanomaiset tai vähäiset rakennuskohteet. Asuinrakennukselle ja vapaa-ajanasunnolle vaaditaan koosta riippumatta kuitenkin aina rakentamislupa.
Muille erillisille kerrosalaltaan alle 30 m² rakennuksille ja alle 50 m² katoksille ei enää vaadita lupaa, kun ne rakennetaan kaavanmukaisesti ja sallitun rakennusoikeuden puitteissa. Jos kaavassa rakennusoikeus on annettu tilavuutena, kooltaan alle 120 m³ rakennukset eivät vaadi lupaa.
Luvasta vapautettuja rakennuskohteita ovat esimerkiksi pihasauna, autosuoja, kesäkeittiö tai varasto. Rakennuksen asuttavuus arvioidaan ympäristöministeriön ”hella” periaatteen mukaisesti. Jos rakennuksessa on kiinteä keittiövarustus helloineen, se tulkitaan asuinrakennukseksi tai vapaa-ajan asuinrakennukseksi ja siten luvanvaraiseksi asunnoksi.
Jos olemassa olevaa rakennusta laajennetaan, vaaditaan rakentamislupa. Jos uuden pientalon talousrakennuksessa sijaitsee välttämättömiä asumista palvelevia tiloja tai se katosrakentein liittyy asuinrakennuksen kanssa samaan kokonaisuuteen, voi se olla luvanvarainen.
Rakentamislaki ei vapauta luvasta vähäisempiä rakennuskohteita. Tällaisia kohteita ovat lain mukaan muun muassa kiinteistön jätevesijärjestelmä, laituri, aita ja ilmalämpöpumpun asentaminen julkisivuun. Näiden luvanvaraisuudesta säädetään Kangasniemen rakennusjärjestyksessä.
Rakentamislaissa on säädetty rakennuskohteista, jotka edellyttävät aina rakentamisluvan esim. maalämpökaivot.
Kaiken rakentamisen on oltava määräysten mukaista
Luvasta vapautetusta rakentamisessa jää pois ainoastaan lupaprosessi. Rakentamismääräyksiä on aina noudatettava. Rakentamiselle on määräyksiä kaavassa, rakennusjärjestyksessä ja rakentamistapaohjeissa.
Kohteelle tulee olla pätevä suunnittelija ja kelpoiset suunnitelmat. Vastaisuudessa rakennuttaja huolehtii itse riittävän osaamisen ja asiantuntijoiden hankkimisesta ja vastaa rakentamisen lain- ja kaavanmukaisuudesta. Valmistuotteita hankittaessa on vaadittava tuotteen valmistajalta suunnitelmat.
Rakentajan tulee selvittää kaavatilanne ja tontin rajat
Rakentajan tulee rakentaa kaavanmukaisesti ja tontin rajojen sisäpuolelle. Kaavanmukaisuus tarkoittaa, että rakennetaan kaavassa sallitun käyttötarkoituksen, kaavamääräysten ja laajuuden mukaisesti. Asemakaava-alueella rakentaminen tulee sijoittaa rakennusalalle, joka on yleensä merkitty kaavakarttaan pistekatkoviivoin. Ellei kaavassa ole merkitty rakennusalaa tulee rakennukset ja katokset sijoittaa vähintään neljän metrin etäisyydelle naapurin rajasta. Jos asemakaava sallii tai naapurin kirjallisella suostumuksella rakennetaan lähemmäksi rajaa kuin neljä metriä tulee rakentajan tehdä rakenteisiin palomääräysten mukaisesti palomuuri- tai muut osastoivat rakenteet.
Rakennuspaikalla on oltava riittävästi rakennusoikeutta, joka määräytyy asemakaavan, yleiskaavan tai rakennusjärjestyksen mukaisesti. Katoksen rakentaminen ei vie rakennusoikeutta, kun sen seinäpinta-alasta on oltava vähintään 30 % avointa. Rakennuttajan on huolehdittava, että rakennusoikeutta ei ylitetä.
Rakennuspaikan kaavatilanteen ja kaavamääräykset voi tarkistaa Kangasniemen karttapalvelu kunnan verkkosivuilta, josta valitaan asema- tai yleiskaavaindeksi.
Jos luvasta vapautettu rakentaminen ei ole määräysten mukaista ja poikkeaa kaavasta tai rakennusjärjestyksestä, on aina haettava poikkeamislupa. Poikkeamishakemuksessa on esitettävä poikkeamiselle perusteltu syy. Poikkeamisluvan yhteydessä tarkastellaan poikkeamiselle aiheutuvia vaatimuksia, ei rakentamislupaan sisältyvää tarkastelua.
Rakenna vain omalle maalle ja huomioi naapurit
Rakentajan tulee hallita rakennuspaikkaa ja olla selvillä kiinteistön rajoista. Rakentaminen tulee sijoittua riittävälle etäisyydelle naapurin rajasta, vähintään 4 metrin etäisyydelle. Jos tontilla on hallinnonjakosopimus, tulee pääsääntöisesti kummankin tontin haltijan suostua rakentamiseen ja suostumuksessa huomioida rakennusoikeuden jakautuminen osapuolten kesken. Jos tontin haltijana on taloyhtiö, tulee rakentamiselle olla taloyhtiön lupa.
Luvasta vapautettu rakentaminen on yleensä täydennysrakentamista olemassa olevalla rakennuspaikalla. Ranta-alueilla tarvitaan poikkeamispäätös rakennettaessa rakentamattomalle kiinteistölle, ellei rakennuspaikka ole merkitty kaavassa merkinnällä RA (vapaa-ajan asuinrakennuspaikka) tai A (vakituisten asuinrakennusten rakennuspaikka), lukuun ottamatta maa- ja metsätaloutta palvelevia pieniä rakennuskohteista.
Luvasta vapautetulla rakentamisellakin on vaikutusta naapureihin ja heidän olosuhteisiin. On suositeltavaa tiedottaa naapureita ennen rakennustöiden aloittamista ristiriitojen välttämiseksi.
Tapauksiin, joissa rakentaminen olisikin tarvinnut luvan tai rakennettu määräysten vastaisesti puututaan rakennusvalvonnan toimesta.
Vapaus tuo vastuuta
Rakennusvalvonta neuvoo ja ohjaa rakentamista. Rakennusvalvonta neuvoo maksutta rakentamisen luvanvaraisuudessa, luvan käsittelyprosessissa ja hallinollissa asioissa.
Rakennusvalvonta ohjaa luvanvaraista rakentamista.
Rakennusvalvonta ei myönnä rakentamislupaa kohteille, joihin lupaa ei todellisuudessa vaadita.
Luvasta vapautetun rakentamisen osalta rakentaja vastaa määräysten täyttymisestä ja hankkii riittävän osaamisen ja ohjauksen suunnittelijalta ja työmaan valvojalta, joka ratkaisee rakentamisen tekniset vaatimukset ja varmistaa määräysten mukaisuuden.
Pidä huolta turvallisuudesta
Autosuojien (autotallit ja -katokset) tulee sijaita riittävän etäällä sekä oman tontin rakennuksista että naapurin rakennuksista sekä rakennusalan rajasta. Paloturvallisuudesta on annettu määräyksiin perustuvia ohjeita Pientalon palokortissa. Yleinen hyvä sääntö on muistaa kahdeksan metrin suojaetäisyys muihin rakennuksiin ja neljän metrin etäisyys tontin rajaan.
Jos rakennuksessa on savuhormi, tulee rakentajan huomioida rakennuksen paloturvallisuus sekä etäisyys naapurin rakennuksiin. Rakentaminen ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa naapureille. Luvasta vapautettuun saunarakennuksen savuhormin ja tulisijan rakentaminen ei vaadi rakennusvalvonnan lupaa. Asuinrakennuksen savuhormin rakentaminen on rakentamislupaa edellyttävä toimenpide.
Rakennuksen tulee olla turvallinen käyttää. Rakenteiden kantavuuden osalta erityistä huomiota tulee kiinnittää lujuuden lisäksi lumikuorman riittävään mitoitukseen. Katto- ja pintavesien ohjauksesta sekä pintamaan kallistuksista on huolehdittava.
Rakennuksen olemassaolo
Verolakiuudistus on meneillään. Nykyisen säätelyn mukaan rakennuksen omistajan on ilmoitettava itse luvasta vapautetut rakennukset verottajalle kiinteistöveroilmoituksella silloin, kun rakennuksen kokonaisala ylittää 5 m².
Kunnan kiinteistörekisterin pitäminen ajan tasalla on jäänyt epäselväksi lainsäädännön osalta ja vain luvanvaraisista rakennuksista tieto menee rakennusvalvonnan kautta digi- ja väestötietojärjestelmään ja sitä kautta verottajan tietoon kiinteistöverotusta varten.
Rakennusvalvonta kannustaa rakentamaan vastuullisesti, kestävästi ja naapurustoa kunnioittavasti.
Lainsäädännön ja määräysten voimaantulo
Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025. Rakentamislain muutos on valmistelussa ja kaikilta osin ei ole vielä selvää, millaisia muutoksia rakentamislakiin on vielä tulossa.
Kangasniemen rakennusjärjestys on kunnanvaltuuston käsittelyssä 9.12.2024 ja astuu voimaan, kun rakennusjärjestys on lainvoimainen.
Lyhyt muistilista:
– rakenna omalle tontille
– tontilla on oltava riittävästi rakennusoikeutta, tarkista rakennusoikeus
– noudata rakentamisen muitakin määräyksiä
– hanki riittävä osaaminen ja pätevät suunnittelijat
– tallenna suunnitelmat vastaisuuden varalle
– tiedota naapureita