Yleisohjeita koronaviruksesta sekä tietoa arjen tukipalveluista, mm. etäpalveluista, ateria- ja kauppapalveluista, laboratorionäytteiden otosta, huoli-ilmoituksen tekemisestä sekä järjestöjen ja vapaaehtoisten tarjoamasta tuesta epidemian aikana.
Hyvä ikäihminen (yli 70 v. ) ja kotihoidon asiakas tai omainen
Suomessa on todettu useita koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamia tautitapauksia.
Suhtaudumme tilanteeseen vakavasti. Toiminnassamme ensisijaisen tärkeitä ovat ikäihmisten ja asiakkaidemme terveyden ja hyvinvoinnin varmistaminen sekä työtekijöidemme turvalliset työolot. Noudatamme kotihoidossa Essoten ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeita.
Essoten pandemiatyöryhmä on määrännyt koronavirusepidemian takia vierailukieltoon Mikkelin keskussairaalan, Moision sairaalan, Essoten lähikuntoutusosastot ja alueen kaikki palvelutalot. Poikkeustilan aikana keskussairaalassa voivat vierailla tapauskohtaisesti arvioiden ainoastaan: kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla. Yli 70-vuotiaiden välttämättömät laboratoriokokeet voidaan ottaa kotona, lisätietoja numerosta 0400 796762 tai 015 211557.
Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Ulkoilu on edelleen sallittua. Jos ikäihminen asuu kotona, turhia käyntejä hänen luonaan tulee välttää. On kuitenkin tärkeää, että soitatte tai pidätte etäyhteydellä yhteyttä iäkkääseen läheiseenne.
Mikäli yli 70-vuotiailla ei ole flunssan oireita on yleisillä paikoilla, kuten kaupassa ja apteekissa asioiminen sallittua. Jos mahdollista asiointi kannattaa delegoida jollekin muulle tai käyttää kauppojen palvelua toimittaa ruokaostokset suoraan kotiin. Autamme tässä asiassa, mikäli ei ole omaisia ja läheisiä, yhteys palveluneuvoon puh. 015 211557.
Kotiin vietäviä palveluja pyritään järjestämään normaaliin tapaan. Lisäksi lisäämme etäpalveluja sekä yhteistyötä terveysalan järjestöjen kanssa.
- TIETOA KORONAVIRUKSESTA: www.essote.fi
- Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronavirustartuntaa, Päivystysavun ruuhkautumisen välttämiseksi tee ensisijaisesti oirearvio www.omaolo.fi -Internetpalvelussa.
- Jos sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:
TUKIPALVELUT ARJEN TURVANA:
ETÄPALVELUT
Kotihoito tarjoaa etäpalvelua asiakkailleen kuvapuhelimen välityksellä. Etäpalveluita tehostetaan Essoten alueella varsinkin nyt, kun pyritään hidastamaan koronavirustartuntojen leviämistä ja suojaamaan kotihoidon asiakkaita tartunnoilta.
Myös sotealan järjestöjen asiantuntijat ja vapaaehtoiset ovat arjen tukena ja valmiita olemaan yhteydessä puhelimitse, jos saavat yhteydenottoluvan teiltä. Lisätietoa palveluneuvon numerosta 015 211557.
ATERIA- JA KAUPPAPALVELUT EPIDEMIAN AIKANA
Jos tarvitset koronatilanteen takia apua kaupassa asiointiin tai ateriapalveluiden järjestämiseen, lisätietoja Essoten palveluneuvon numerosta: 015 211557. Voit myös itse sopia palvelusta lähikauppasi kanssa.Essoten tukipalvelut toimivat normaalisti.
LABORATORIONÄYTTEIDEN OTTO EPIDEMIAN AIKANA
Mikäli olet yli 70-vuotias ja on välttämättämömiä laboratoriotutkimuksia, ole yhteydessä numeroon 0400 796762. Otamme välttämättömät näytteet kotona, joten vältä laboratorioon menoa.
HUOLI-ILMOITUS
Essoten alueella on käytössä sähköinen Huoli-ilmoitus, jonka kautta voidaan ilmoittaa, jos on huolissaan ikääntyneestä henkilöstä. Ilmoita huolesi puh: 015 211557 ark. ma-pe 8-16, tai https://essote.huoli.fi/
JÄRJESTÖT MUKANA TUKEMASSA
- Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset yhdistys ry tarjoaa tukea ja keskusteluapua puhelimitse, sähköpostilla tai etäyhteydellä. Lisätietoja numerosta: 044 308 4860.
- Mikkelin seudun Muisti ry tarjoaa tukea ja keskusteluapua puhelimitse tai sähköpostitse.Lisätietoja numerosta: 0400 539007.
- Mikkelin kriisikeskus tarjoaa tukea ja keskusteluapua puhelimitse klo 9-18 numerosta 015 214401 tai sähköpostilla: kriisikeskus@mikkelinkriisikeskus.fi
- Kirkon Palveleva Puhelin vastaa klo 18-24 numerossa 0400 221180, voit myös soittaa papeille ja diakoniatyöntekijöille.
VAPAAEHTOISET TUKEMASSA
Tarvitsetko vapaaehtoisten tukea ja apua? Lisätietoja saa Essoten ohjaaja Päivi Meskaselta, numerosta 050 3117138 ja diakonissa Mari Ylöseltä, numerosta 0400 143232.
Terveisin: Essoten vanhus- ja vammaispalvelut