Stadilaisena on iso harppaus aloittaa yritäjyys ja muuttaa elämä Kangasniemelle. Vuosi on jo siitä, kun Kangasniemen kunnan kanssa kirjoitettiin sopimukset Kiviniemen leirintäalueesta .
Uuden oppiminen alkoi. Ensin opettelet tuntemaan ihmiset. Savolaisuutta ei Kangasniemellä juuri tunneta, muutoin kuin tirripaisti-perjantaina. Lähinnä keskisuomalaisuus vaikuttaa olevan Kangasniemen suuntaus. Hieman varovaisuutta ja arkuutta mahtuu keskusteluun muualta tulleen kanssa. Iloista, hymyilevää ja tunnollista ovat kangasniemeläiset. Varsinaisesti yhteisöllisesti ei asioita hoidella. Havainnon mukaan myöskin asioista keskustelu on joko kyllä tai ei, välimuotoja ei ole. Vilpittömiä ja ystävällisiä ovat kuitenkin kaikki kylän miehet ja naiset.
Yrittäjyys Kangasniemellä on huomattavasti leppoisampaa ja rennompaa, kuin suuremmissa kaupungeissa tai kunnissa. Täällä palvellaan ihmistä ihmisenä, ei liukuhihna asiakkaana. Aina on aikaa jutun juurelle. Pienessä kunnassa on aina tietenkin pienen kunnan haasteet ja asiakkaiden riittävyys. Onneksi Kangasniemi on vilkas kesäkunta, jossa riittää ohikulkijoita sekä kesäasukkaita. Kauniina ja uudistuvana markkinoitu kunta ajaa kehitystä omalla tyylillään. Kauneushan on jo luontoon sisälle rakennettuna, se vain tulisi osata markkinoida oikein.
Uudistuksia ajetaan ja suunnitellaan, osa toteutuu ja osa jää pöytälaatikkoon. Kunta tarvitsisi kipeästi uutta yrittäjäkuntaa ja luovia kehitysideoita voidakseen ponnistaa suurten kaupunkien välistä näkyvyyteen. Uusien konseptien ja yhteistyötekemisen ansioista näkisin stadilaisena kuitenkin olemassa olevan potentiaalin, ”uudistuva Kangasniemi” konseptin. Kunnassa on paljon kesäasukkaita, osa jopa työskentelee talvisin Kangasniemellä. Löytyisikö tästä potentiaalia osittain tuottamaan myöskin palveluita muille muualta tulleille. Saattaisimme saada Kangasniemelle palveluita, joita täällä ei vielä ole.
Itse hyppäsin siis suoraan syvään päätyyn ja kehittämään Kiviniemen aluetta ja koko Kangasniemen matkailua. Ensimmäinen kesä meni harjoitellessa, eikä yllätyksiltäkään ole vältytty. Tosiaan,
Kangasniemi-kesäkunta hiipuu syyskuussa talviunille. Kesäkuukausien vilinä häviää ja vain paikalliset pyörähtävät kylillä. Kaupat ja kahvilat sulkevat ovensa aikaisemmin, jotkin eivät avaa oviaan ennen
kevättä ollenkaan. Olisiko tässä tekemisen paikka? Voisimmeko kilpailla tasaväkisesti myöskin talvikausien ”kesäasukkaista”. Kangasniemellä on sama luonto ja samat mahdollisuudet kuin pohjoisessakin. Tekijät
puuttuvat ainoastaan. Kangasniemellä ei laskettelukeskuksia saada tehtyä, mutta muutoin olisi helppo konseptoida ulkomaalaisille ”budjettiluokan” suomen talvilomaa. Etuna on myöskin suhteellisen lyhyt matka pääkaupunkiseudulle, jolloin säästyy turhalta ajamiselta. Yksikään yritys ei tähän kehitykseen yksin pysty, mutta joukossa olisi voimaa kehittää myöskin Kangasniemen talvea.
Kiinnostusta kuntaa kohtaan on sekä kotimaassa, että ulkomailla talvikuukausille. Yritin tätä työstää loppukesästä viime vuonna, saadaksemme talvimatkailua heräteltyä ja toimimaan. Haasteeksi
osoittautui, ettei talvella ole yrittäjiä tuottamaan esimerkiksi ohjattua pilkkireissua.
Talvi tuli ja olosuhteet ajoivat Kiviniemen sulkemaan ovensa hetkellisesti, silti nostimme portin huhtikuussa ja avasimme Kiviniemen. Talven markkinoinnin tulos nähdään vasta tulevina kuukausina, viiden kuukauden työ toivottavasti palkitsee. Ensimmäiset asiakkaat löysivät tiensä perille Australiasta, Saksasta, Sveitsistä ja Suomen Rovaniemeltä.
Lähdemme toteuttamaan tulevaa kesää jo hyvissä ajoin ja suunnittelemaan saadaanko tulevaksi talveksi jo riittävää tarjontaa talviturismille.
Toivotan kaikki tervetulleiksi tutustumaan tänä kesänä Camping Kiviniemeen ja yrittäjiin sen taustalla .
Meille voit tulla ilman yöpymistäkin grillailemaan tai vaikka kahville.
Sami Silmukari
Camping Kiviniemi
Yrittäjä
https://www.campingkiviniemi.fi
Meidän Kangasniemi -blogissa kirjoittajat kertovat elostaan ja olostaan Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä markkinointisihteeri Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoituksesi voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä,
mikä tekee juuri sinut onnelliseksi.
Liitä mukaan myös kuvia, jotka elävöittävät tarinaasi.