Toimitaan itse kukin paikkakuntamme puolestapuhujina – sillä voi olla positiiviset seuraukset.
Linda Penttonen
Olen syntyperäinen kangasniemeläinen, ja ollut aina Kangasniemen puolestapuhuja. Opiskelijaelämä vei minut muutamaksi vuodeksi kaupunkiin asumaan, jona aikana toimin kotikuntani iloisena äänitorvena, josta pääsi nauttimaan kaikki, jotka minua jaksoivat kuunnella. Sillä juttua minulla riitti. Koska pidin itse kotipaikkaani upeana paikkana, ei ollut vaikeaa myydä sitä totuutena muille. Kerroin Kangasniemen olevan kaunis kesäpaikkakunta, jossa asukasluku kesäisin tuplaantuu mökkiläisten ansiosta. Kerroin isosta ja puhtaasta järvestämme, Puulasta, kauniista luonnosta, joka seuraa kaikkialla. Maalasin tunnelmaa Syvälahden tanssilavasta yöttömine öineen ja sen tarjoamasta juhannusfiiliksestä. Nyt tänä kesänä onkin ollut hauskaa, että saan puhua Kangasniemen puolesta työkseni.
Kun kesän alussa aloitin työt kunnan matkailuneuvojana, ajattelin tietäväni kotipaikkakunnastani jo paljon, lähes kaiken mitä tietää tarvitsee. Vaan vähänpä tiesin. Vaikka olen syntynyt ja asunut suurimman osan elämästäni Kangasniemellä, huomasin, että silti tietämys kotikunnastani on pyörinyt lähinnä omien mielenkiinnonkohteideni ympärillä. Täytyi myöntää itselleen, että moni kolkka tässäkin tutussa kunnassa on jäänyt tutkimatta, moni ihminen jututtamatta ja moni mahdollisuus käyttämättä. Niinpä on ollut silmiä avaavaa tutustua Kangasniemeen tavallaan kuin turistin silmin ja perehtyä niihinkin asioihin, joita muuten ei olisi välttämättä tullut huomioineeksi. Myönnettäköön, että esimerkiksi vierailin tänä vuonna ensimmäistä kertaa suositulla Hokan kylätorilla, joka on toiminut paikkakunnalla jo kymmenen vuoden ajan ja kuuluu monen paikallisen ja mökkiläisen kesälauantaiseen rutiiniin. Luulenpa tosin, etten ole ainoa kangasniemeläinen, jolle tämä paikallinen kohde on ollut kaikki vuodet liian lähellä.
Tänä vuonna kotimaanmatkailu on vallitsevien olosuhteiden vuoksi ollut suuressa suosiossa. Se on näkynyt myös Kangasniemellä, ja itse olen päässyt todistamaan ilmiötä matkailuneuvonnassa, jossa kesän mittaan pömpelin luukulla olen törmännyt moniin uusiin naamoihin. Joukkoon on mahtunut niin ensimmäistä kertaa Kangasniemellä olevia turisteja, täältä juuri lomamökin ostaneita, äskettäin vakituisesti tänne muuttaneita kuin myös niitä, jotka haaveilevat asuvansa täällä vielä joku päivä. Lähes väistämättä puhe kääntyy jossain vaiheessa Kangasniemen ihailuun: kaunis luonto, vesistö, rauhallisuus ja kiireettömyyden tunne vetävät puoleensa enkä voi olla olematta samaa mieltä heidän kanssaan. Siinä missä paikkakuntamme kauneus on meille arkipäiväistä ja tuttua kauraa, se voi olla monelle muulle harvinaista herkkua, kaivattu lepohetki järven rannalla hektisestä arjesta tai kaupungin sykkeestä. Onkin tarpeellista tasaisin väliajoin saada pientä muistutusta siitä, kuinka kauniilla paikkakunnalla saakaan asua, mikäli se meinaa välillä omasta mielestä unohtua.
Nyt kun matkailuneuvojan pestini ja kesä uhkaavat pikkuhiljaa olla takana päin ja katseet alkavat siirtyä syksyyn, on ollut mahtava huomata, kuinka paljon tutummaksi Kangasniemi on ehtinyt tulla. Uskoakseni en edes näin kesän lähestyessä loppua tiedä kaikkea Kangasniemestä ja tuskinpa tulen tietämään koskaan, mutta olen iloinen siitä että sain tällaisen tilaisuuden tutustua yhä paremmin Kangasniemeen, sen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja asukkaisiin. Kiitos siis tähänastisesta kesästä kaikille ohikulkijoille, turisteille, paikallisille, vessaa etsiskelijöille ja muuten vain hukassa olleille. Nautitaan vielä loppukesästä, muistetaan jatkossakin olla kiitollisia kauniista ympäröivästä kunnastamme, tutustutaan lisää omaan kotikuntaamme ja toimitaan itse kukin paikkakuntamme puolestapuhujina – sillä voi olla positiiviset seuraukset. Ainakin minulla on tästä edespäin muutama uusi juttu takataskussa kerrottavaksi Kangasniemestä!
Linda Penttonen
Kirjoittaja on kotoisin
Kangasniemeltä ja
työskentelee Kangasniemen
kunnan matkailuneuvojana
kesällä 2020.
Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.