”KUNINGASKALASTAJA Ukonniemessä” Tämä kyseinen WhatsApp viesti pisti vauhtia kinttuihini pääsiäisenä. Ei ollut jalka eikä kylki kipeä, kun kiiruhdin hangenkieriä pitkin Hyytiänlammen rannalta kotipihaani ja suuntasin autonnokan kohti Ukonniemeä. Reitti oli tuttu, kun jo useamman kerran olin kevään aikana käynyt Ukonsalmen sulan lintuja seuraamassa. Normaalisti köröttelen matkan hitaasti tientukkona tehden mahdollisia lintuhavaintoja tienvarsilta. Nyt meinasi viimeisellä suoralla kottarainenkin jäädä auton alle, kun vauhti oli hieman normaalia suurempi. Ilmeisesti tämä samainen kottarainen lensikin vähän myöhemmin Ukonsalmen luodolle puunlatvaan tukkapystyssä säikähdyksestä.
Ukonniemessä odotti kaksi Kangasniemen Luonto ry:n jäsentä Katja Vaittinen ja Mika Ollikainen, jotka olivat tämän paikkakunnan ensimmäisen kuningaskalastajahavainnon tehneet. Minä olin siis kolmas, joka näki lajin, josta kirjattiin Kangasniemen 225 lajihavainto. No ihan hetihän minä en paikalle saavuttuani kyseistä harvinaisuutta tietenkään nähnyt. Tämä yksilö odotutti reilun tunnin ennen kuin ilmaantui uudestaan paikalle. Tästä tuli minulle myös ”elis” eli elämäni ensimmäinen havainto kyseisestä lajista. Jo aikaisemmin aamulla Puuskan peltojen yllä liiteli piekana, josta sain myös ”eliksen”. Joten ei hullumpi pääsiäispäivä tällaiselle lintuharrastajalle.
Lintujen seurantaa olen harrastanut läpi elämäni, mutta kimmokkeen lajihavaintojen kirjaamiseen sain vasta vuonna 2017. Suomi 100 juhlavuonna kehotettiin tekemään 100 lajihavaintoa. Tämä määrä yllättäin täyttyikin vuoden aikana ja siitä lähtien olen pitänyt kirjaa lintuhavainnoistani. Muutamana viime vuonna jopa päivittäistä kirjanpitoa. Talvisaikaan paras havaintopaikka on Purolan oma pihapiiri, jossa ruokinnalla käy päivän mittaan useita lajeja. Viime talvena vierailivat myös viirupöllö sekä varpuspöllö, jolle laitettiin lähikuusikkoon lintujenrengastaja Heli Kuurneen kanssa myös pönttö. Kodikseen tämä pienin pöllömme ei vielä uutta pönttöä tänä keväänä huolinut, mutta saattaa jossain vaiheessa sen vielä hyväksyäkin.
Viime kesänä päätin suojella osan tilani metsästä. Sain apua Teemu Ukkoselta, joka teki puolestani kaikki paperityöt ja nyt pihapiirini läheisyydessä on n. 4 ha suojelualue, jossa talvella tein mm. valkoselkätikkahavaintoja. Yksi kimmoke suojelualueen perustamiseen oli kuhankeittäjä, joka viime kesänä vieraili kaksi kertaa pihallani. Edelliset omat havaintoni maakuntalinnustamme ovat jo yli 30 vuoden takaa. Nyt innolla odotan, että tänä kesänä kuhankeittäjä tulee uudestaan ja mahdollisesti joskus myös pesiikin Purolan tilan koivikossa.
Ukonsalmen lisäksi lintujen muuttoaikaan keväisin hyviä havaintopaikkoja ovat Leppäselän lintutorni sekä Suurolan pellot, joiden ohi jokainen tänne Hokkaan tullessaan ajaa. Suurolan suoralla ei kannata vielä kovin paljon kaasua painaa vaan kohdentaa katseensa pelloille, jossa on yllättävän monipuolinen lintulajisto. Töyhtöhyyppä, laulujoutsen, kurki ja kuovi ovat niistä näkyvimpiä ja helpoiten tunnistettavia.
Hyviä haviksia!
Paula Ruusupuro
Purolan piha ja puutarha
(tämä artikkeli on julkaistu Kesähokkalaisessa 2022)
Blogissa kangasniemeläiset kertovat elosta ja olosta Kangasniemellä.
Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä
Paula Ruusupuroon, paula.ruusupuro@kangasniemi.fi.
Kirjoitus voi koskea vaikkapa yhtä päivää, viikkoa, kokonaista vuotta tai vain yhtä tärkeää hetkeä, joka tekee kirjoittajan onnelliseksi.
Tarinat julkaistaan joko kuvan kanssa tai ilman.